HTML

intermedia

Magyarország egységéért, a megosztottság ellen.

Friss topikok

  • Leslie Frank: Lehet, hogy jó, de szomorú gúnynak szántam, hiszen ha figyelmesen olvasod, világosan látszik, hogy... (2012.01.11. 13:17) Alaptörvény

Címkék

„Ez a kérdés, válasszatok!”

2012.01.06. 09:55 Leslie Frank

            És választunk. Négy éveként döntünk arról, hogy kik irányítsák az országot, aztán pár hónap múlva megállapítjuk, hogy rosszul döntöttünk. Mert az országot rosszul irányítják.

Mert nem tudunk rájönni, hogy az ország irányításától az alkalmatlan, primitív önjelölteket éppúgy távol kell tartani, mint a gátlástalan, kétes erkölcsű keresztapákat.

Közismert esetekről, de bizonyítottság hiányában meg nem nevezhető személyekről van szó. Nem vitatott, hogy melyik politikai közösséghez kötődnek, ez meg is határozza ennek a pártnak a kollektív erkölcsét, hitelességét.

Pedig rájuk (is) igen nagy szükség volna!

Legfőképpen azért, mert jól látható, hogy akik a közszereplők közül a legmarkánsabban és a leghatékonyabban képviselik a népi elégedetlenséget, a felelős ellenzéki magatartást, azok nagy többségben baloldali kötődésűek, ez a facebook figyelmes áttekintésével egyértelműen megállapítható. Fontos tehát, hogy legyen olyan baloldali párt, amelynek erkölcsi tartásához nem fér kétség, amely képes felsorakoztatni maga mögött a politikai, közéleti tapasztalattal, gyakorlattal bíró ismert és hiteles közszereplőket.

Azt sem akarjuk elfogadni, hogy nem csak a személyek, hanem a pártok alkalmasságát is nagyon alaposan meg kell fontolnunk. Hiszen jól ismert jelenség, hogy az esetek többségében a lakosság nem személyre, hanem pártra adja szavazatát, esetenként szélsőségesen alkalmatlan jelöltet támogatva (ld. Esztergom). A jelölt alkalmassága tehát a párt felelőssége. És ebből a szempontból a Fidesz nagyon rosszul áll! De mitől is állna jobban?

Hol van a Fideszben olyan felső irányító réteg, amely képes volna ország-építő programot, és az ehhez szükséges, a társadalmat integráló ideológiát kialakítani?

Egyébként, nagyon hiányzik ez az ideológia!

A rendszerváltás óta hiányzik, mert sem az utódpárt, sem a rendszerváltó pártok nem tudták pótolni az előző rendszer filozófiai alapjait (amelyet olyan – az akkori ellentáborban is – elismert személyek raktak össze, mint például Lukács György). Az elmúlt húsz éven meglátszott ennek hiánya, ez az oka annak, hogy a nemzet sodródik, szinte minden negyedik évben irányt vált. Nincs, ami mellett az ország felzárkózhatna, ezért a választók azt keresik, ami ellen összefoghatnak.

                Még egy tanulsága van a Fidesz ámokfutásának: az alkalmasság mellett elengedhetetlen követelmény a tapasztalat, amit csak a fokozatosság útján, lépcsőfokonként lehet megszerezni.

                Az, aki előzmények és tapasztalat nélkül, egyből a csúcsra kerül, még akkor is kockázatos eleme az országot irányító politikai gépezetnek, ha egyébként rendelkezik az ehhez szükséges képességgel. És minél magasabb csúcsra kerül, annál nagyobb a kockázat!

                Persze, ha a hatalmi koncentráció képviselőinek legfőbb célja a személyes ambíciók kiélése a felelősség vállalása nélkül, akkor az alkalmatlan vezető ideális választás. Erre a történelemben sokszor láthattunk példát, és ma is fenyeget ez a veszély például Észak-Koreában. Messzebbről jobban látjuk ennek életveszélyes kockázatát, mint itthon, a saját portánkon!

                De ha létre jön az ország irányítására alkalmas politikai erő, akár a baloldal megtisztulásával, hitelességének visszaszerzésével, akár új polgári szerveződéssel (de leginkább a kettő kombinációjával), annak fedhetetlen, köztiszteletben álló, tapasztalt és hiteles vezetővel kell rendelkeznie!

                És még valami!

                A politikai csúcsszervezetek élén álló személynek nem az a feladata, hogy meghatározza a párt ideológiáját és kijelölje a nemzet útját, hanem, hogy képviselje és a tömegek felé közvetítse azt! Ha ezzel nincs tisztában, akkor fennáll a diktatúra kialakulásának veszélye.

                Vajon rendelkezik a magyar baloldal erre alkalmas, megfelelő tekintéllyel bíró, karizmatikus személlyel? Ez nem új kérdés. A ’70-es években már valaki megfogalmazta, meg is kérdezte:

                „Mondd, te kit választanál?”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intermedia.blog.hu/api/trackback/id/tr993523653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása