HTML

intermedia

Magyarország egységéért, a megosztottság ellen.

Friss topikok

  • Leslie Frank: Lehet, hogy jó, de szomorú gúnynak szántam, hiszen ha figyelmesen olvasod, világosan látszik, hogy... (2012.01.11. 13:17) Alaptörvény

Címkék

A kerekasztal válsága.

2012.01.04. 08:03 Leslie Frank

Egyszer már megpróbáltam a jelenlegi válság valódi okait bemutatni. Az eredménnyel nem vagyok elégedett!

Most megpróbálom másképp!

Nem kevesebbet állítok, mint hogy a gazdasági növekedés nem alkalmas egy ország állapotának, teljesítményének mérésére, korábbi állapottal, vagy másokkal való összehasonlítására. Nem alkalmas, mégpedig azért, mert figyelmen kívül hagyja a szükségleteket, amelyek így csak közvetve mintegy másodlagosan jelennek meg az értékelésben. Ez a fogyasztói társadalom következménye; a gazdaság működésének feltétele a termelés, a jövedelem érdekében termelünk, nem a szükségletek kielégítése céljából. Értékesíteni kell minden áron, a termékeket akkor is el kell adni, ha a vevőnek semmi szüksége rá, mert ha ez nem sikerül, se bér, se profit! És akkor nincs vásárlóerő, nincs fizetőképes kereslet, visszaesik a termelés, csődbe mennek a (gyakran felesleges termékeket termelő) vállalatok, megszűnnek a munkahelyek, válság van, összeomlik a gazdaság!

A valóság az, hogy a gazdasági növekedés a társadalom fejlődésének egyik természetes korlátja. Legalábbis azzá lesz, ha megbomlik a termelés és a szükségletek egyensúlya, ha a termelés és a piac öncélúvá válik.  Pedig ez jellemzi a piacgazdaságot, ami köztudottan az u.n. „kapitalista” típusú társadalmi berendezkedés sajátossága.

A másik korlát az érdekeltség hiánya, ami a „szocialista” társadalomra jellemző tulajdonviszonyok legsúlyosabb következménye.

Ez az oka annak, hogy az ipari forradalmat követően a XIX. század közepétől a társadalmi változások bizonyos ciklikusságot mutatnak; rendszeres időközönként felmerülő igény a tulajdonviszonyok és az elosztási viszonyok radikális átalakítása.

Ez a mindennapok nyelvén azt jelenti, hogy a tömegek részéről ciklikusan igény merül fel a kapitalista társadalmi rendszerből a szocialista társadalmi rendszerbe, és viszont, a szocialista társadalmi rendszerből a kapitalista társadalmi rendszerbe való átmenetre. Továbbá ebben kereshető az osztályharc valódi lényege.

Stabil társadalmi (és gazdasági) szerkezet kialakításához tehát ezt a közgazdasági anomáliát kell helyre tenni.

Ennek megértése nélkül a válság kezelésének nincs esélye. Azért nincs, mert – ahogyan ez megfigyelhető – a megmozdulások és tiltakozások a kísérő jelenségek következményei ellen irányulnak, nem a valódi problémák megoldására. Ennek megértése nélkül az új ellenzéki kerekasztal csak elődjének „teljesítményét” lesz képes megismételni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://intermedia.blog.hu/api/trackback/id/tr93518440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása